The Effort To Be Free

De nummers op de Microsongs EP schreven zichzelf, zoals gebruikelijk; traag maar onontkoombaar. Na een paar maanden ontdekte ik de thematische onderstroom: de meeste nummers gaan over het verlangen naar - of het ontbreken van - echt contact. Ik denk dat de focus van onze cultuur op vrijheid en onafhankelijkheid een neveneffect heeft: we lijken soms onze sociale structuren bewust te vernietigen. Daarbij lijkt het geloof in de (helemaal niet zo) vrije markt en de maakbaarheid van het leven een levenswijze op te roepen die gericht is op het maken van indruk op anderen. Het idee dat je een leven kunt leiden dat voldoening geeft in zichzelf, ook zonder erkenning van 'de anonieme ander', wordt daardoor naar de achtergrond gedrukt. Soms heb ik de indruk dat we proberen om met z'n allen de ultieme - op de buitenwereld gerichte - lifestyle te ontwikkelen. Maar wat is nu eigenlijk een 'goed leven'?

De vijf liedjes zijn een soort 'akoestische prototypes' voor deze ultieme digitale manier van leven, een 'perfect leven' dat niet bestaat. Het is mooi om te verbeelden wat je graag anders zou willen zien, maar in plaats van imaginair digitaal geluk, speel ik liever met deze imperfecte, akoestische prototypes. 

De zin 'The effort to be free seems pointless from above' heeft de afgelopen jaren regelmatig door mijn hoofd gespeeld. Het is de eerste regel van het liedje 'The Past Recedes' van John Frusciante. Deze tekstregel kwam ik tegen in een kunstwerk van mijn broer Marijn en roept bij mij vragen op over onze behoefte aan vrijheid ten opzichte van anderen in plaats van een vrijheid in onszelf. 

Beluister dit nummer hier:

Man Over Machine

Live-setup met de RM1-x drumcomputer, een aantal expressiepedalen en diverse effecten. (@Merleyn, Nijmegen, 2004)

De 'analoge/digitale' setup in mijn thuisstudio (2006 - 2010)

De analoge drum - Ableton Live setup (2013 - 2015) Deze setup moet nog live getest worden ;-)

In de afgelopen 15 jaar heb ik geexperimenteerd met verschillende manieren van muziekcreatie, van puur akoestisch tot volledig electronisch, van voorgeprogrammeerd tot geïmproviseerd. Achteraf gezien bevindt mijn muziek zich bijna altijd tussen akoestische liedjes en electronische soundscapes, en ben ik altijd bezig geweest met het creëren van klanken en daarbij te spelen met realtime bewerking van akoestische geluiden in een live-setup. Ik hou van (deels) geïmproviseerde performance waarin electronica en live-expressie elkaar versterken.